خراسان/ « واگذاری سرخابی بدون تحقق مهمترین پیش نیاز! » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مهدی حسن زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 
 پس از ماه ها حرف و حدیث درباره واگذاری باشگاه های سرخابی به بخش خصوصی به نظر می رسد این بار ماجرا جدی است. پس از عرضه اولیه بخشی از سهام این دو باشگاه در بورس در اواخر سال 1400، در اواخر سال گذشته بار دیگر بحث واگذاری این دو باشگاه بالا گرفت. ابتدا صحبت از شستا و هلدینگ پتروشیمی خلیج‎فارس بود اما پس از آن صحبت از برخی بانک ها به میان آمد و سرانجام براساس اعلام مدیرعامل باشگاه پرسپولیس قرار است امروز واگذاری این باشگاه کنسرسیومی از بانک ها نهایی شود. با فرض صحت این خبر، سوال این است که آیا سایر پیش نیازهای واگذاری باشگاه های سرخابی محقق شده است؟
پاسخ قطعا منفی است! 26 اسفندماه سال گذشته در همین ستون در یادداشتی با تیتر «خطر واگذاری سرخابی بدون تعیین تکلیف حق پخش» به این مسئله اشاره کردیم که مهم‎ترین سوال پیش روی خروج باشگاه های ورزشی از مالکیت و مدیریت دولتی، منطق اقتصادی باشگاه داری است. هر کسب و کاری از جمله اداره باشگاه های ورزشی مبتنی بر ارزیابی اقتصادی از درآمد و هزینه آن کسب و کار است. مهم‎ترین منبع درآمدی صنعت باشگاه داری در جهان، حق پخش تلویزیونی و سپس درآمد ناشی از تبلیغات، فروش بلیت، فروش اقلام تبلیغاتی نظیر لباس با برند باشگاه و فروش بازیکنان جوان و مستعد به تیم های بزرگ است. در صنعت باشگاه‎داری در ایران، باشگاه ها فعلا از درآمد تبلیغاتی مستقیم خود (تبلیغات روی پیراهن) و فروش بلیت بهره مند هستند اما از مهم‎ترین منبع درآمدی خود که حق پخش است، محروم اند. واضح است که مسابقات فوتبال چقدر تماشاچی دارد و رسانه هایی از جمله صداوسیما از این مسیر درآمد قابل توجهی کسب می کنند. سوال این‎جاست که چه زمانی قرار است این درآمد به باشگاه ها برسد؟
اتفاق مهم در ماجرای واگذاری باشگاه های سرخابی ورود بانک ها به خرید سهام این دو باشگاه است. این اتفاق برگ دیگری در بنگاه داری بانک ها رقم خواهد زد. این در حالی است که هم براساس تاکیدهای چندباره رهبر انقلاب، هم براساس دیدگاه بسیاری از اقتصاددانان و هم براساس قوانین، بانک ها از بنگاه‎داری جدید منع شده اند؛ اما با توجه به شرایط اضطراری سرخابی   و احتمال حذف آن ها از مسابقات آسیایی به دلیل مالکیت مشترک، ظاهرا مجوز ورود بانک ها به این موضوع صادر شده است. چنان که براساس اعلام خبرگزاری ها، هفته گذشته جلسه شورای پول و اعتبار برگزار شده و بانک‌های متقاضی خرید باشگاه پرسپولیس، مجوز لازم برای شرکت در مزایده و تیم‌داری را دریافت کردند و به این ترتیب این مشکل بزرگ از سر راه برداشته شد.
چنان که گفته شد اصرار بر واگذاری سرخابی در شرایط فعلی ناشی از اضطراری است که از ناحیه مقررات کنفدراسیون آسیا درباره مالکیت مشترک این دو باشگاه وجود دارد و حتی از این منظر ورود بانک ها به این مسئله نیز ممکن است قابل توجیه باشد (هرچند درباره این که باشگاه هایی نظیر پرسپولیس و استقلال با هواداران چند ده میلیونی چگونه و به چه کسی یا کسانی باید واگذار شود، بحث‎های جدی وجود دارد)، با این حال انتظار می رفت اکنون که به هر دلیلی و به هر روشی واگذاری سرخابی ها دارد محقق می شود، فکری برای مهم‎ترین پیش نیاز واگذاری باشگاه ها یعنی حق پخش نیز صورت گیرد. این حقی است که تاکنون از باشگاه ها سلب شده است و نتیجه آن عقب ماندگی فوتبال باشگاهی ایران در سال های اخیر و به ویژه در رقابت با باشگاه های ثروتمند عربی است که این سال ها به سمت جذب فوق ستاره های فوتبال گرایش پیدا کرده اند. در چنین شرایطی تعلل در رساندن حق فوتبال به حق‎دارانش یعنی باشگاه ها، موجب تضعیف ادامه دار باشگاه های ایرانی و عقب ماندگی بیشتر فوتبال ایران در عرصه رقابت های باشگاهی و ملی در آسیا و جهان خواهد شد.


به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar