اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

عطاء الله مهاجرانی| در ساعت آشنای 1:20 بامداد، یکشنبه ۲۶ فروردین ماه، عملیات «وعد صادق» آغاز شد. در این ساعت پهپادها و موشک‌های کروز و بالستیک نیروی هوافضای سپاه پاسدران انقلاب اسلامی وارد قلمروی فلسطین اشغالی شده بودند. نکات با اهمیتی درباره این عملیات می‌توان مطرح کرد، اما مقدمه‌ای که تبیین آن ضرورت دارد، توجه به گستردگی و عمق و پیچیدگی عملیات مرکب وعد صادق است. این تفسیر بی‌گمان درست است که نهضت مقاومت فلسطین به قبل و بعد از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تقسیم خواهد شد. توفان الاقصی سرفصل نوینی در تاریخ نهضت آزادی بخش فلسطین است. ۲۶ فروردین، سرفصل جدیدی است که می‌تواند آغاز شکل‌گیری خاورمیانه یا منظومه کشورهای غرب آسیا به روایتی جدید باشد. امریکا و اروپا، به معنای کشورهای عضو پیمان ناتو، می‌خواستند خاورمیانه جدیدی را رقم زنند. به لحاظ نظری شیمون پرز در کتاب «خاورمیانه جدید» خود این موضوع را در همان زمان شکل‌گیری پیمان اسلو مطرح کرد، نتانیاهو هم بعدا در فاصله دو دولتش کتابی نوشت با عنوان: «جایی زیر آفتاب»، در آن کتاب از خاورمیانه جدید سخن گفت، خاورمیانه جدید به روایت شیمون پرز که چنان خاورمیانه‌ای را ندید و به خاک رفت تا خاورمیانه جدید نتانیاهو که زنده به خاک سپرده شده است، مشخصاتی دارد: 


۱- اسراییل مرکز و رهبر و فرمانده سیاسی و نظامی و امنیتی خاورمیانه جدید است.
۲- اسراییل مرکز صنعتی و فنی و دانشگاهی و علمی منطقه است.
۳- اسراییل در منطقه نقشی را به عهده دارد که امریکا در جهان ایفا می کند.
۴- مسوولیت نظم نوین منطقه با اسراییل است.


در دوران ترامپ که داماد صهیونیستش تبدیل به کارگزار اسراییل شده بود و ترامپ آنچنان در خوش‌رقصی برای اسراییل پیش رفت که نام یک ایستگاه مترو را به نام او گذاشتند!پروژه طرح صلح قرن کشورهای عربی با اسراییل با همین رویکرد شکل گرفت. امارات و بحرین پیشقدم شدند و سخن از پیوستن سعودی بوده و هست .

عملیات وعد صادق، رویای خاورمیانه جدید به مرکزیت اسراییل و نیز پیمان صلح قرن را اگر نگوییم بر باد داد و به روایت نماینده کویت: «در زباله‌دان تاریخ انداخت!» می‌توان گفت که آن را در افق محال قرار داده است. اسراییل که بیش از شش ماه است در برابر توفان الاقصی از پای در آمده و با جنایت نسل‌کشی می‌خواهد صورتش را سرخ نگه دارد، ناگهان با شوک بزرگ و شگفت‌انگیز یورش پهپادها و موشک‌های کروز و بالستیک ایران روبه‌رو شد. همه تحلیلگران غربی در این نکته اتفاق نظر داشتند که عملیات ایران خارج از تصور و حد پیش‌بینی بوده است. نکاتی که می‌توان درباره این عملیات بدان توجه داشت: 


۱- ده‌ها سال است که اسراییل دانشمندان هسته‌ای ایران و سرداران سپاه را ترور کرده است. در سوریه حمله به مراکزی که سپاه از آنها استفاده می‌کرد، تبدیل به یک برنامه همیشگی شده بود. ایران خویشتنداری می‌کرد تا حمله اسراییل در ۱۳ فروردین به کنسولگری ایران اتفاق افتاد. ایران اعلام کرد که از حق مشروع دفاع از خود استفاده می کند. امریکا و اسراییل و هم‌پیمانان موضع ایران را جدی تلقی نکردند. حتی وقتی ایران پیشنهاد کرد که به ازای توقف جنگ در غزه و عقب‌نشینی اسراییل و آتش‌بس دایم از حق مقابله به مثل صرف‌نظر می کند، باز اعتنایی نکردند. حتی پیش‌نویس قطعنامه محکومیت اسراییل در حمله به کنسولگری ایران توسط امریکا و انگلستان و فرانسه وتو شد. اقدام ایران دقیقا وقتی صورت گرفت که تمامی گام‌ها و راه‌های دیپلماسی برداشته شده و به اصطلاح اتمام حجت شده بود.


۲- از هفته پیش امریکا و اروپا دو اقدام متناظر انجام دادند، از سویی به ایران پیغام دادند که درصدد انتقام‌گیری نباشد. وزیران خارجه کشورهای دوست خود را به خط کردند که به ایران پیام تهدید و تحبیب بفرستند. از سوی دیگر از امکانات نظامی خود برای دفاع از اسراییل استفاده کردند. امریکا ناو آیزنهاور را در محدوده نزدیک به اسراییل قرار داد، با همکاری فرانسه مستقیما در ردیابی پهپادها و موشک‌های ایرانی نقش داشتند. دوباره به بایدن اطلاعات غلط دادند!بایدن در بیانیه خود به صراحت به این نکته اشاره کرده و حتی گفته است همه پهپادها و موشک‌های ایران توسط امریکا ردیابی شده و سرنگون شده‌اند! در واقع عملیات «وعد صادق » علیه اسراییل به تنهایی نبوده است. در واقع تمام توانایی دفاع امریکا و فرانسه و اسراییل باعث شده بود تا عملیات ایران ناموفق باشد. ناموفق بود؟!
 

۳- عملیات وعد صادق در موقعیتی انجام شد که ایران اعلام کرده بود برای دفاع از خود و انتقام در برابر حمله ارتش اسراییل به کنسولگری ایران در دمشق اقدام می‌کند. به همین خاطر اسراییل و هم‌پیمانانش، به ویژه امریکا و فرانسه و انگلستان و کشورهای عربی منطقه از جمله اردن و کشورهای دیگری که اسراییلی‌ها به اشاره و تلویح از همکاری آنها ممنون بوده و هستند! و امریکا با صراحت بیشتر از مصر و عربستان نیز نام برد.همگی می‌دانستند که ایران حمله خواهد کرد و همه می‌دانستند که این حمله از طریق هوا-فضا خواهد بود. در آمادگی کامل بودند تا این عملیات حتما با شکست مواجه شود. بایدن در بیانیه‌اش به صراحت از نقش امریکا در مقابله با حمله ایران سخن گفته است. یعنی ایران باید تمامی توانایی اطلاعاتی - فنی- نظامی، امریکا- فرانسه- اسراییل در مقابله با پهپادها و موشک‌های کروز و بالستیک را محاسبه کرده باشد. از سویی پهپادها و کروز و بالستیک در سه دوره زمانی متفاوت به اهداف خود می‌رسیدند. در حقیقت یک عملیات مرکب بسیار پیچیده و چند لایه باید طراحی شود. بدیهی است وقتی بایدن به نتانیاهو می‌گوید که امریکا در حمله به ایران مشارکت نمی‌کند، به این معنی است که مشاوران نظامی بایدن، به او از کم و کیف توانایی فنی - اطلاعاتی ایران خبر داده‌اند.


۴- ایران هوشمندانه، منحصرا به اهداف نظامی حمله کرد و یک نفر هم کشته نشد. پایگاه و فرودگاه نظامی نواتیم   در واقع مدرن‌ترین پایگاه و یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های هوایی در فلسطین اشغالی است که دارای سه باند با طول‌های مختلف است. جت‌های جنگنده رادارگریز، هواپیماهای ترابری، هواپیماهای تانکر و هواگردهای شناسایی/تشخیص الکترونیکی و همچنین هواپیماهای موسوم به «ایر فورس وان اسراییل» در آنجا مستقر هستند. مهم‌تر از همه این موارد به عنوان مقر جنگنده‌های اف- ۳۵ طراحی شده است. پایگاهی که در حمله به کنسولگری ایران در دمشق نقش اصلی را داشت. البته این پایگاه در ۲۰ کیلومتری پایگاه اتمی دیموناست، پیام حمله ایران و زدن نواتیم روشن است، پس از فروکش کردن هیاهوی بسیار که عملیات ایران به تعبیر مجری خسته و خجسته بی‌بی‌سی فارسی «ناموفق» بوده است، اکنون اطلاعاتی از اصابت موشک‌های بالستیک ایران به این پایگاه منتشر شده است. در واقع می‌توان گفت در عملیات وعد صادق هدف اصلی همین پایگاه بوده است، پهپادها و موشک‌های کروز در حقیقت به عنوان پوشش و برای سردرگم کردن گنبد آهنین و فلاخن داوود عمل کرده‌اند.


۵- هیاهویی که پس از عملیات وعد صادق در فضای مجازی بیشتر مطرح شد و تلویزیون‌های فارسی زبان از طریق کارشناسان مامور واقعه را تحلیل کردند. در فضای عربی هم کم و بیش این رویکرد مشاهده می‌شد. انکار عملیات و تفسیر آن به عنوان عملیات ناموفق یا عملیات نمایشی است که با توافق امریکا و اسراییل صورت گرفته است، به نحوی که نه سیخ بسوزد نه کباب. اما واقعه بزرگ‌تر از این است که بتوان چهره خورشید را با گِل پوشاند. شخصیت‌های باتجربه و شناخته شده نظامی امریکایی و اروپایی و عرب در این باره اظهارنظر کرده‌اند. حتی جان بولتون نتوانست خشم خود را از موفقیت عملیات ایران پنهان کند. انکار و تحریف شیوه‌ای قدیمی است. در سال انقلاب، وقتی ژنرال غلامرضا ازهاری در ۱۵ آبان ۱۳۵۷ دولت خود را تشکیل داد. در نطق خود در مجلس گفت: «این سر و صدای ‌الله‌اکبر که شب‌ها از بام خانه‌ها به گوش می‌رسد، نوار است!» اطلاعات او شبیه همین اطلاعاتی است که به بایدن می‌دهند و او را سر کار می‌گذارند. روز بعد از نطق ازهاری، مردم در خیابان‌ها و میدان‌ها فریاد زدند:  ازهاری بیچاره، بازم بگو نواره، نوار که پا نداره! 

دولت ازهاری بعد از ۵۵ روز سقوط کرد و ازهاری به بهانه بیماری از ایران گریخت و فهمید که آن صداها واقعیت بود. در آذرماه سال ۱۳۹۰ وقتی پهپاد آر- کیو ۱۷۰ به غنیمت گرفته شد و پس از آن وقتی پهپاد گران‌قیمت ام- کیو ۹ امریکایی را نیروی هوافضای سپاه شکار کرد و به سلامت در خاک ایران نشاند و با مهندسی معکوس از روی آن نمونه‌سازی کرد، اپوزیسیون برانداز یکصدا گفتند، هواپیمای امریکایی سقوط کرده، این فیلم و تصویرها فیک و نمایشی و مقوایی است. به نظرم در عملیات وعد صادق همه دنیا دریافتند که پهپادهای ایران جدی است. پهپاد مقوایی و فیک که نمی‌تواند گنبد آهنین را مثل گنبد پنبه‌ای سردرگم کند. وقتی در ساعت 1:20 بامداد ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ در عملیات شهید قاسم سلیمانی ایران به پایگاه عین‌الاسد حمله کرد، باز هم اپوزیسیون برانداز در شبکه‌های تصویری وابسته گفتند، حمله ناموفق بوده و نمایشی است.  همان سناریو درباره عملیات وعد صادق نیز تکرار شد. اما زمان ناقد بصیر و بی‌رحمی است. هیاهو فرو می‌نشیند و آفتاب می‌درخشد. ادامه دارد.
 

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar